dünyalar. yolculuğu sona erdi
topluluk odaklı çalışmaları sivil hareketin gündemine taşıyarak güçlendirmek hedefiyle 2022’de başlayan dünyalar. girişimi, 3-4-5 kasım 2023 tarihlerinde bir kapanış etkinliğiyle sona erdi.
kapanış buluşmasını yeni agora diye çağımak istedik çünkü buluşmayı antik agora deneyimini model alarak tasarladık. tarih boyunca bütün kültürlerde insanlar ortak mekanlarda bir araya gelerek karşılaşır, etkileşir, birlikte ve birbirlerinden öğrenirlerdi. bu merkezi meydana agora deniyordu. bu kadim geleneğin ruhunu yaşadığımız çağda tekrar canlandırmak, eskinin kılavuzluğunda yeni sözler söylemek istedik. topluluklar halinde hareket etmenin geleceğimize vereceği yönün hayalini beraberce kurmak için kendi agoramızda buluştuk.
buluşma; agoranın ilhamıyla bir dizi tartışma ve etkileşme alanı sundu; bağlantılar kurmak, ağlar oluşturmak, yeni iş birliği imkanlarını keşfetmek yolunda topluluklara fırsatlar vadetti.
neden böyle bir buluşma?
dünyalar. bir buçuk yılı aşkın süre boyunca topluluk oluşturmayı hak odaklı çalışmanın hem çok eski hem de yeni bir yöntemi olarak teşvik etti, gücünü topluluklardan alan çalışmalara dair uykuda olan bir merakı uyandırdı, önemli bir farkındalık yarattı. geldiğimiz noktada, sivil toplumun örgütlenme becerilerini geliştirmesine katkı sunmanın, ortak hareketler için hem heves aşılayan hem güven veren alanlar açmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
dünyalar. ın etkinlik ve kampanyalarına 35 binin üzerinde kişi ve grup dahil oldu. bu da kocaman bir dünyalar topluluğu demek. kapanış buluşmamızda bu topluluğun içinden 150 katılımcı ilk kez bir araya geliyor. bu 150 katılımcı, yolculuk boyunca hayata geçen panel, masa buluşmaları, şehir atölyeleri, vikimaraton, kampanya, topluluk kuluçkası ve dünyanın meselesini konuşuyoruz program serisinde yolları kesişen topluluklardan oluşuyor.
ne konuştuk?
topluluklar oluşturmak türkiye’deki demokrasi ve insan haklarını dönüştürecek etkiyi yaratabilir mi?
22. yüzyılda bizi neler bekliyor?
yeni agora yeni bir demokrasi için neler vadediyor?
sivil toplum yarına hazırlanmak için bugünden neler yapmalı?
konuşmacılar ve kolaylaştırıcılar
Ayşe Çamkıran
Başar Alipaça
Burak Keskin
Cemre Ceren Asarlı
Çiğdem Aslantaş
Dilan Kaya
Dilek Ertükel
Dudu Karaman Dinç
Durukan Dudu
Ekin Al
Emre Erbirer
Emre Efe Güzel
Esra Yıldırmış
Gaye Tuğrulöz
Hatice Demir
Hazal Kartalkanat
Kaya Aytuğ Demiral
M.Bahri Telli
Mehmet Hanifi Tilaver
Merve Kavas
Mevlüde Sahillioğlu
Nevzat Taşçı
Şeyda Sever
Tahir Can Yarımoğlu
Tolga Kızılay
Yörük Kurtaran
katılımcılara notlar
agora.nın temel prensipleri
buluşmamızın düzen ve işleyişinin esenlik içinde olması, bireylerin hem birbirleri hem de topluluklarla hak ve sorumluluklarının bilincinde olarak iletişime geçmesi için bazı temel hatırlatmalar yapmak istiyoruz. hep beraber dinamik bir sivil diyalog ortamı yaratabilmek adına tüm katılımcılarımızdan, bu temel prensiplere uymalarını rica ediyoruz:
- oturum ve etkinliklerde ayrımcılık içeren ifadelerden kaçınılması
- bireysel sınır ve alanlara saygı duyulması
- aktif dinlemeye, yeni fikir ve görüşlere açık olunması
- dünyalar. topluluğunun temel değerleri olarak içine aldığı eşitlik, kapsayıcılık, katılımcılık elementlerine saygıyla harekete geçilmesi
- tüm iletişimlerin, toplulukların değer ve motivasyonlarını anlama gayretiyle, eleştirel olunduğunda bile yapıcı bir tavırla kurulmasına özen gösterilmesi
- oturumlarda belirlenen konuşma sürelerine tüm katılımcıların eşitliğini akılda tutarak sadık kalınması
- genellemelerden kaçınarak ben dili kullanmaya özen gösterilmesi
- herhangi bir çatışma riski gözlemlendiğinde organizasyondan sorumlu sivil düşün ekibiyle iletişime geçilmesi
bu hatırlatma listesinde yer almasını istediğiniz başka hassasiyetler var ise 4 kasım cumartesi öğlene kadar ana toplantı salonundaki agoranın temel prensipleri duvarına ekleyebilirsiniz.
- sivil düşün buluşma süresince, bu temel prensiplerin uygulandığından emin olmak üzere müdahale hakkını saklı tutar. bu müdahaleler, gerekli durumlarda uyarı iletilmesi şeklinde olabileceği gibi saldırgan, siyasi veya ideolojik, ayrımcı ifade ve eylemlerin ortaya konmasının engellenmesi şeklinde de gerçekleşebilir.
- sivil düşün buluşma süresince, bu temel prensipler çerçevesinde açık bir diyalog ortamının sağlanmasını destekler ancak oturum ve aktivitelerin gerçekleştiği alanlarda katılımcıların ortaya koyduğu ifade ya da eylemlerden sorumlu değildir. bu tür ifade ve eylemlerin sorumluluğu ilgili katılımcıya aittir.
- buluşma sırasında alınan kayıtlar ve çekilen görüntü ile fotoğrafların tanıtım amacıyla web sayfası ve sosyal medya hesaplarında kullanılma hakkı sivil düşün’e aittir.
anlayışınız ve özenli tavrınız için sonsuz teşekkürler!
eski meydanda yeni sözler için buluşma heyecanıyla