- kuluçka mentorları
Programa katılan her topluluk bir mentor ile birlikte çalışma fırsatı yakalıyor. Mentorlar topluluk öncülerinin kazanım ve öğrenimlerini çalışmalarına yansıtmaları için rehberlik ediyor.
Başar Alipaça
Kuzey Ormanları Savunması hareketinde aktif rol sahibiyim. Profesyonel yaşama paralel olarak Şehir Plancıları Odası ve bağlı olduğum Türk Mimar Mühendis Odaları Birliğinde çeşitli görevler yürüttüm. Eğitim, sağlık, barınma, ekoloji, eşitlik gibi alanlarda sosyal hakları savunan yerel ve ulusal sivil toplum örgütleriyle çalıştım. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama
Bölümü mezunuyum. Yüksek lisansımı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kentsel Tasarım Programında sürdürüyorum.
Beril Sarıaltun
İstanbul’da yerleşik bir müzisyen, müzik yapımcısı ve ses tasarımcısıyım. Müzik ve teknoloji sektörlerinde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya odaklanan Beats By Girlz Türkiye’nin kurucusyum. BGST Records’ta müzik yapımcısı; K’nın Sesi podcast kanalında ise yapımcı, ses tasarımcısı ve müzisyen olarak çalışıyorum. Yerel ve uluslararası projelerde müzik küratörlüğü ve sanat direktörlüğü yapıyorum. Boğaziçi Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okuduktan sonra Berklee College of Music’te Elektronik Müzik ve Ses Teknolojileri programını tamamladım.
Beyza Çalıkoğlu
Ağ ve topluluk oluşturma, topluluk kolaylaştırıcılığı, farklı topluluklara yönelik topluluk stratejileri geliştirme alanlarında uzmanlık sahibiyim. Etkinlik organizasyonu, hikaye anlatıcılığı ve içerik geliştirme üzerine de çalışıyorum. ATÖLYE’de yaratıcı topluluklarla, Factory’de etki odaklı topluluklarla, Teyit’te ise medya odağındaki topluluklarla çalışma fırsatı yakaladım. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldum.
Burak Keskin
Altısı gönüllü, 11’i profesyonel olmak üzere 17 seneden fazla süredir sivil toplum sektöründe çalışıyorum. Sivil toplum yönetimi; proje, etkinlik, sosyal medya ve dijital medya reklam yönetimi, fonlama mekanizmaları, kaynak ve iş geliştirme, sosyal inovasyon, dijital dönüşüm gibi alanlarda deneyim sahibiyim. Çalışma hayatımı, son zamanlarda kurduğum Başkalaşan Kafalar Tecrübe Tasarım Stüdyosu isimli sosyal girişim bünyesinde sürdürüyorum.
Cemre Ceren Asarlı
Bir kültür yöneticisi, topluluk lideri, kolaylaştırıcı ve Komünite Bodrum isimli sosyal girişimin kurucusuyum Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden aldığım sinema eğitimi vesilesiyle, 15 yıllık bir sinema ve film festivali profesyoneli olarak hem ulusal hem de uluslararası alanda deneyim kazandım. Son beş yıldır uluslararası alandaki kültür sektörü ağı ve içinde bulunduğu yaratıcı projeler vesilesiyle kendimi, sadece bir sinemacı değil; disiplinler/sektörler arası çalışan bir kültür yöneticisi olarak da tanımlıyorum. Yanı sıra yaratıcı, yenilikçi ve girişimci bireyler ile gruplara Mindfulness Koçluğu ile profesyonel olarak eşlik ediyorum.
Çiğdem Aslantaş
Son sekiz yıldır dünyadaki müzeleri ziyaret eden, Ankara ve Nürnberg arasında yaşayan, köşe yazarlığı ile başladığım kariyerime müze girişimcisi olarak devam eden bir iç mimarım. Türkiye’deki müzelerin nitelikli olarak gelişmesini/dönüşmesini sağlamak, global müzelerle iş birliği yapabilmek ve nitelikli yeni müzeler oluşturabilmek için Museumsoul girişimini kurdum. Girişimim ilk markası olarak, müzelerin erişilebilirliği üzerine çalışan Bongo Art Project’i başlattım. Görme engelli bireylerle başladığımız süreçte, sırasıyla tüm engel gruplarını dahil ederek Herkes için Erişilebilen Müzeler yolunda çalışmaya devam ediyoruz.
Dilan Kaya
Çatışmalı kentler ve hafıza mekanları odağında belgesel, sözlü tarih, arşivleme çalışmaları yürütüyorum. Ocak 2022’den bu yana Gazete Duvar’da proje koordinatörlüğü görevim sürüyor. Türkiye’den ve dünyadan kadın arabulucuların hikayelerini farklı dillerde ulaşılabilir kılan Kadınlar Barışı Anlatıyor podcast serisinin kurucuları arasındayım. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneğinde, Suriçi özelinde kent hafızası-hafıza mekanları, kent hakkı ve sözlü tarih çalışmalarının koordinatörlüğünü yürüttüm. Lisans eğitimimi İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde tamamladım. Yüksek lisans tezimi Yıldız Teknik Üniversitesi kültürel miras alanlarında çatışma sonrası yeniden yapılanma alanında yazdım.
Dudu Karaman Dinç
Denizli Otizm Derneği kurucu başkanıyım aynı zamanda Derneğin iletişim koordinatörlüğünü yürütüyorum. Yanı sıra Yerinde Sürdürülebilir Yaşam Derneğinin de başkanıyım. 20 yıla yakın İstanbul’da aktif gazetecilik yaptıktan sonra, oğlum Deniz’e otizm tanısı konulmasıyla memleketim Denizli’ye döndüm. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümünün ardından kadın araştırmaları alanında yüksek lisans eğitimi aldım. Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümünde ön lisans ve sosyolojide lisans eğitimlerini de devam ettim. Sivil toplum gönüllüsü, bağımsız gazeteci ve iletişim danışmanı olarak çalışmalarımı sürdürüyorum.
Duygu Dağ
Mekanda Adalet Derneğinde Çevre Adaleti Programı sorumlusu olarak çalışıyorum. Uzun yıllar reklam, mimarlık ve medya sektörlerinde görev aldım. Çocuklar ve gençlerin spor yoluyla sosyal güçlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüm. Lisans eğitimimi Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde aldım.
Emre Efe Güzel
Kendimi disiplinlerarası sosyal tasarımcı olarak tanımlıyorum. Ortak yaşam, topluluk oluşturma, katılımcı kent tasarımı yaklaşımı, sivil katılım ve sosyal tasarım alanlarında çalışan Roof Coliving’in kurucusuyum. Yurttaş katılımı odağında geliştirdiğim proje ve programlarla kentlerin problemlerini yaşayanları ile çözmek; daha adil, kapsayıcı ve müşterek yaşam alanları yaratmak hedefiyle çalışıyorum. Lisans eğitimimi, TED Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ana dalından, Dünya Vatandaşlığı ek dal programından edindim.
Esra Yıldırmış
Son beş yıldır, en başından beri anlamlı bulduğum ve giderek daha çok inandığım bir sivil toplum örgütü olan Köy Okulları Değişim Ağı Derneği bünyesinde eş direktör olarak çalışıyorum. Üniversitede İşletme öğrenimi gördüm. Yıllar içinde mentorluk deneyimi edindim. Kendimi, yaşam yolculuğumda beni destekleyeceğine ve ufkumu genişleteceğine inandığım konularda meraklı, araştırmacı ve deneyim sever biri olarak tanımlıyorum. Herkesin kendi olarak birbiriyle dayanıştığı ve hem kendisi hem de çevresi için daha güzelini inşa edebildiği oluşumların içinde aktif biçimde yer almakla ilgileniyorum.
Fulden Ergen
Sivil alandan çeşitli aktörlere iletişim, proje ve kapasite geliştirme alanlarında uzmanlık desteği sunuyorum. Denge ve Denetleme Ağı’nda dijital iletişim koordinatörlüğü, Öğretmen Ağı'nda iletişim koordinatörü olarak çalıştım. #ÜzerineBirŞeyler isimli podcast serisinde, Neslihan Uras ile birlikte hayatın her alanı üzerine, kadın ve lgbti+ bakışıyla bir şeyler söylüyorum. Kuir feminist bir medya kolektifi olan velvele.net internet sitesinde editörlük yapıyorum. ODTÜ’de Uluslararası İlişkiler okumamın ardından Uppsala Üniversitesinde Dijital Medya ve Toplum Bölümünde yüksek lisans eğitimi aldım.
Gaye Tuğrulöz
Sosyal İklim Derneğinin yönetim kurulu başkanıyım. İzmir Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağının icra kurulu üyesi olarak yerel çalışmalara destek veriyorum. Habitat Derneğinde eğitmenlik yapıyor ve 2017’de gerçekleşen Genç Dostu Kentler Endeksi projesinin elçisi olmayı sürdürüyorum. Ulusal Gençlik Parlamentosunda ulusal yürütme kurulu üyeliğine seçildim ve iki dönem görev yaptım. 2021’de Fransa Büyükelçiliğinin Çocuk Hakları alanında düzenlediği yarışmayı kazanarak 50 ülkeden temsilcilerle birlikte altı ay boyunca küresel pratik ve projeler geliştirdim. Marmara Üniversitesi, Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden bu yıl mezun oldum.
Gizem Kendik Önduygu
12 yıldır sivil toplum ve sosyal girişimcilik kesişiminde çalışıyorum. Şu anda Ashoka Türkiye’nin programlar direktörü olarak görev yapıyorum. Kurucu üyeleri arasında yer aldığım Toyi sosyal girişiminde etki direktörlüğünü yürüttüm. Engellilik alanından eğitime farklı temalarda çalışan sivil toplum örgütleri, sosyal girişimler ve inisiyatiflere iletişimin yanı sıra etki stratejileri oluşturmaları için mentorluk desteği veriyorum. 2022’de Euclid Network tarafından sosyal girişimcilik dünyasında etki liderlerinin ödüllendirildiği Top 100 Women in Social Enterprise ve iş dünyası ile etkiyi birleştiren liderlerin ödüllendirildiği Meaningful Business 100 listesine seçildim. Uluslararası ilişkiler alanında lisans ve sivil toplum yönetimi alanında yüksek lisans derecelerine sahibim.
Hasan Ergün
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu oyuncusu ve Gazişehir Kültür ve Sanat Derneği kurucu başkanıyım. Üç yıldır Gaziantep'te Gazişehir Tiyatro Festivalinin düzenleyiciliğini üstleniyorum. Festivalin yanı sıra birçok özel projenin sanat yönetmenliğini sürdürüyorum. Yeditepe Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünde yüksek lisans programına devam ediyorum. Michael Chekhov Europe isimli üç yıllık sertifikalı oyunculuk eğitimi programından mezun oldum, bu programın eğitmenlik unvanını edindim. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinde, eğitmen ve katılımcı olarak bulundum.
Hatice Demir
Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)’un genel koordinatörlüğünü yürütüyorum. Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneğinde hukuki danışmanlık yapıyorum. Çeşitli dernek ya da oluşumlarla hukuk ağı kurma, muhtelif hukuk metinleriyle ilgili hedef kitleleri bilinçlendirme gibi konularda çalışmalar yürütüyorum.
2013’te SPoD’un gönüllü Avukat Ağına katılmamla başlayan sivil toplum deneyimim, 2018’e kadar çeşitli derneklerde eğitmen ve ekip sorumlusu olarak devam etti. Bu süreçte, topluluklar için gönüllü oryantasyonu, karar alma süreçlerine katılım, ortak aklın örgütlenmesi, sosyal politik hattın belirlenmesi gibi alanlarda da deneyim edindim.
Hazal Kartalkanat
2022’den bu yana ATÖLYE, S360 ve Zorlu Holding ortaklığında kurulan sosyal inovasyon platformu imece'de; gençlerin kültürel, toplumsal, çevresel meseleler ve sosyal inovasyon etrafında yetenek geliştirip birlikte çözümler ürettikleri imeceLAB Gençlik Komünitesinin yürütücülüğünü üstleniyorum. Sosyal girişimcilik, kurumsal sosyal sorumluluk ve sosyal inovasyon alanlarında çalışan Sosyal İnovasyon Merkezinde proje yönetimi, içerik üretimi, eğitim koordinatörlüğü ve topluluk yönetimiyle ilgilendim. Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezunum. Yine aynı üniversitede Gelişim Psikolojisi yüksek lisans programını tamamladım.
Kaya Aytuğ Demiral
2021 Eylül’den bu yana Eczacıbaşı Holding Sürdürülebilirlik ekibinde KTS stajyeri olarak çalışıyorum. Yanı sıra topluluğun sürdürülebilirlik uzman yardımcısı olarak görev alıyorum.
Sosyal inovasyon platformu imece'de uzun süre topluluk uzman yardımcısı ve imeceLAB program asistanı olarak BM Küresel Amaçları ve gençlik odağındaki projelerde çeşitli çalışmalar yürüttüm. Gençlerin sosyal inovasyon ve sürdürülebilirlik konularında beslenebilecekleri içerikler üreten ve projeler tasarlayan Youth for Good gençlik platformunu kurdum.
M. Bahri Telli
Üniversitelerde yarı zamanlı olarak sivil toplum ve proje yönetimi dersleri veriyor, akademik araştırma ekiplerinin parçası olarak çalışıyorum. Gençlik çalışmaları, gönüllülük, toplumsal cinsiyet eşitliği, cinsel sağlık, üreme sağlığı, barış çalışmaları, insani yardım gerektiren durumlarda ihtiyaç analizi ve eylem planı oluşturma, sosyal içerme alanlarında uzmanlık sahibiyim. 2015’ten bu yana profesyonel olarak katkı sunduğum insani yardım alanında Birlemiş Milletler ajansları, uluslararası organizasyonlar ve Avrupa Birliği programlarına dair içeriksel, finansal ve süreç yönetimi konularında tecrübe edindim. Mülteci hakları ve mültecilerin koruma programlarına erişimi konularında yönetici ve uzman olarak çalışmalarıma devam ediyorum.
Mehmet Hanifi Tilaver
Urfa’nın Siverek ilçesi Sarıören Köyü’nde dünyaya geldim. Üniversitede katıldığım bir eğitim sonucunda proje yazmaya yatkın olduğumu gördüm ve Uludağ Üniversitesinin liderlik kampına katıldıktan sonra topluluk oluşturmaya ilgi duyduğumu fark ettim. Kendimce ilk topluluğu bu eğitimden sonra kurdum. Küçük yaşlardan gelen yazma aşkı, üniversitedeki çeşitli olaylardan sonra yazılarımı bir kitap haline getirme amacını bana aşıladı ve coğrafyamın acılarını yazdığım ilk kitabımı Dilsiz Acılar isimli bir şiir kitabı olarak insanlara ulaştırabildim. Halen Urfa’da yaşıyor ve kurucu ortağı olduğum Fortex Danışmanlık ofisinde proje uzmanı olarak görev yapıyorum.
Merve Kavas
Türkiye'de sosyal ekonomi ve sosyal girişimcilik alanlarının gelişimi için çalışan bir uzman ve araştırmacıyım. 2016'dan bu yana medya ve bilgi aktivizmi, kültür ve sanat, eğitim, üretim ve zanaat, yaratıcı endüstriler gibi farklı alanlardan sivil inisiyatifler, sosyal girişimler ve bu yapıları destekleyen aracı kuruluşlarla çalışıyorum. Sosyal inovasyon, topluluk geliştirme stratejileri, sosyal tedarik ve program geliştirme alanlarında uzmanlık sahibiyim.
Mevlüde Sahillioğlu
Sivil toplum çalışanı, eğitmen ve kolaylaştırıcıyım. Uzun yıllar uluslararası sivil toplum örgütlerinde savunuculuk, üye ilişkileri ve gönüllülük alanlarında görev aldım. Son beş yıldır ulusal ve uluslararası platformlarda eğitim, iletişim ve gençlik çalışmalarının kapsadığı alanlarda hem öğrenmeye hem de bildiklerimi paylaşmaya gayret ediyorum. American Councils for International Education Professional Fellows (Amerikan Konseyi Genç Profesyoneller Programı) Türkiye ayağında danışmalık yapıyorum. Pek çok sosyal sorumluluk projesinde gençlere gönüllü koçluk ve mentorluk veriyor, bir derneğin gönüllü olarak uluslararası ilişkiler yönetimini koordine ediyorum. İnsanlar, olgular ve farklı alanlar arasında bağlar oluşturmak konusunda deneyim sahibiyim.
Şehadet Çitil
Mardin Artuklu Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitimime devam ediyor; kadın çalışmaları, doğal tarım, gastronomi, kültür turizmi ile bölge tarihi üzerine çalışmalar yürütüyorum. Uzun yıllar süren eğitim ve çalışma hayatının ardından 2015 yılının sonunda doğup büyüdüğüm şehre dönerek Hevsel Bahçesi markasını kurdum. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldum. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve TRT Kurdi’de çalıştım. TRT HABER ve HABERTÜRK TV’de yayınlanan Şimdi ve Burada özel haber programı ekibinde editör ve editör muhabir olarak görev aldım.
Şeyda Sever
Topluluk oluşturma, gönüllü yönetimi ve toplum temelli çalışma alanlarında çeşitli kurumlara danışmanlık veriyorum. Bir toplum temelli afete hazırlık projesi olan ve sonradan en bilinen topluluk oluşturma örneklerinden birine dönüşen Mahalle Afet Gönüllüleri projesinde 14 yıl boyunca görev aldım. Burada kazandığım deneyimlerle benzer çalışmaları İran, Ürdün, Fas, Suriye gibi ülkelerde uluslararası ajanslara danışmanlık vererek yürütmeyi sürdürdüm. Somali’de bulunarak sağlığa erişim ve insani yardım desteklerine bir yıl boyunca profesyonel destek aktardım. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezinin yürütücülüğündeki Denge ve Denetleme Ağı Projesinde yerelleşme ve topluluk oluşturma uzmanı olarak Avrupa Birliği projelerine katkı sundum.
Tahir Can Yarımoğlu
Disiplinler arası tasarım inovasyonu, etki odaklı tasarım ve yaratıcı tasarım alanlarında uzmanlık sahibiyim. Kurucusu olduğum EKA Creative Studio ekibi ile birlikte 2019’dan bu yana sosyal etki odaklı tasarım projeleri yürütüyorum. Genel koordinatörlüğünü yaptığım ekipte; disiplinlerarası birey ve toplulukları bir araya getirerek özgün fikirleri görünür kılıyor, etki odaklı tasarımın önceliklendirilmesi yönünde emek veriyorum. Aynı zamanda Point Uygulaması ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek bünyesinde girişimci olarak görev alıyorum. Kocaeli Fen Lisesi ve İTÜ Mimarlık Bölümü mezunuyum. Okulumda, kurucu ortağı olduğum mimarlık ve sanat paylaşım platformu olan Archeetect ile ulusal ve uluslararası düzeyde kullanıcı odaklı içerikler paylaşılması yönünde çalışmalar yürütüyorum.
Tolga Kızılay
2020 yılından bu yana, Şiddetsizlik Merkezinde genel koordinatör olarak çalışıyorum. 2014’ten beri farklı birçok sivil toplum örgütünde eğitimci, proje koordinatörü ve proje yöneticisi gibi sorumluluklar üstlendim. Sivil toplum örgütlerine ve topluluklara örgütlenme, kampanya planlama, güç yönetimi, topluluk oluşturma, çatışma çözümleme, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konularda destek oluyorum. Yüksek lisansımı Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Programında tamamladım; tezimi hiyerarşik olmayan insan hakları örgütleri üzerine kaleme aldım.
Tuğba Çanşalı
Bir sosyal girişim olan Öğrenme Tasarımlarının kurucusuyum. 2022’de Avrupa Parlamentosu oyun danışmanlığını yürüttüm. Öğrenme Tasarımları olarak geliştirdiğimiz TEK adlı toplumsal cinsiyet oyunu ile ABD’de düzenlenen GATHER adlı sosyal girişimcilik programında dünyanın farklı ülkelerinden seçilen 12 fark yaratan arasına girdik. Bir oyun tasarımcısı ve eğitim uzmanı olmanın yanı sıra kitlesel fonlama kampanyaları ve savunuculuk çalışmaları yapıyorum. Avrupa Konseyi/Avrupa Akdeniz Gençlik Merkezi eğitim danışmanlığını yürüttüm ve birçok uluslararası ve ulusal eğitimin koordinasyonunda görev aldım. Dışişleri Bakanlığı Ulusal Ajansın ilk dönem eğitmenlerinden biriyim. Yüksek lisansımı ABD’de SIT Enstitüsünde Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim alanında yaptım.
Yağmur Pal
Eylül 2022’den beri Suna’nın Kızları’nda topluluk uzmanı olarak çalışıyorum. 2014’ten bu yana Sulukule Gönüllüleri Derneğinde gönüllü, yönetim kurulu üyesi ve dernek çalışanı gibi farklı pozisyonlarda ekibin içinde yer almayı sürdürüyorum. Başka Bir Okul Mümkün Derneğinde Öğretmen Köyü Topluluğunun koordinatörlüğünü yürüterek katılımcı ve barışçıl öğrenme toplulukları inşası üzerine deneyim edindim. Toplum Gönüllüleri Vakfında Bayer Genç Bilim Elçileri Projesinin koordinatörlüğünü üstlendim. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunuyum.
Zafer Batık
2008’den beri Türkçe Vikipedi'de editör olarak görev alıyorum. 2016’da kurulan Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye'nin kurucu üyelerindenim. Türkçe Vikipedi'de 150 bin, tüm Wikimedia projelerinde 240 binin üzerinde düzenleme gerçekleştirdim. Açık lisanslı bilginin daha fazla yayılması için çalışmalar yapıyorum. Wikimedia Türkiye'deki ekip arkadaşlarım ve Türkiye'deki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, kütüphaneler, spor kulüpleri ile Vikipedi'deki içeriklerin zenginleşmesi için emek veriyorum.