Sivil Düşün Dünyalar Sayfası Logosu

hızlı sorulara hızlı cevaplar

Sivil Düşün’ün topluluk bakış açısı nedir?

Topluluk deyince bizim gözümüzün önüne gelen resimde, herkesin birbirini güçlendirdiği; kendi içinde yetkileri dağıtabilen, ortak karar alabilen, eşitlerin var olduğu bir birliktelik var. Bu birliktelik insanların bir araya gelip ilişki kurmasıyla başlıyor. Buna sebep bazen ortak bir ihtiyacı karşılamak, bazen bir sorunu çözmek ya da bir fırsattan yararlanmak, bazen de değerli bir şey yaratmak veya hayatı daha iyi hale getirmek olabiliyor.

Bizim topluluk resmimizin merkezinde insanlar duruyor. Kuruluşlar, belli bir misyona ulaşmak için çalışırlar, misyon tamamlandığında kendilerine duyulan ihtiyaç ortadan kalkar. Oysa topluluklar, kendilerini insanların değişen ihtiyaçlarına göre konumlandırabildikleri sürece yola devam ederler.

neden katılalım? bizden ne bekleniyor ve biz ne beklemeliyiz?

topluluk kuluçkasına katılarak üç şey yapabilirsiniz:

  1. Ortak sorunlar için birlikte kafa yorduğunuz bir grup ya da ekibiniz vardır. Kuluçkaya gelirseniz, bu ekibi daha üretken ve dayanıklı hale getirebilir, yaşayan bir topluluğa dönüştürebilirsiniz.
  1. Bir topluluğunuz vardır ama onu canlandırmak, harekete geçirmek için imkanınız, gücünüz yoktur. Kuluçkaya gelirseniz, imkansızlıkları mümkün kılar, ekip olarak gelişir ve ilerlersiniz.
  1. Sıfırdan bir topluluk kurmayacağım ya da bir topluluğu güçlendirmeyeceğim ama başkalarına bir topluluk perspektifi vermek istiyorsunuzdur. Topluluklar daha kararlı, hedefine yürüyen, istikrarla iş yapan, kendini değişime adapte edebilen şekilde nasıl varolur ve çalışır; kuluçkada öğrenip deneyimlediklerinizi yenilikçi ve yaratıcı yollarla başka oluşumlara, dolayısıyla insanlara aktarabilirsiniz.

Bu oluşum bir dernek olabilir; bir vakıf, sivil inisiyatif, ağ veya platform olabilir; üniversitelerin hak odaklı çalışma yürüten bir sivil toplum birimi veya merkezi, bir federasyon-konfederasyon olabilir. Kar amacı gütmeyen bir kooperatif veya işletme, belki sendika, meslek örgütü, baro, kent konseyi ya da şu anda aklımıza gelmeyen başka bir sivil toplum örgütü modeli olabilir.

Amacınız hangisi olursa olsun, topluluk kuluçkasında, ihtiyacınız olan bakış açısına, bilgiye, yol, yöntem ve becerilere, donanıma, kapasiteye, gerçekleştirme gücüne, önceliklere, imkanlara kavuşursunuz. Ayni katkı ve uzman desteğini içeren Sivil Düşün desteğinden yararlanma şansı da cabası.

topluluk kuluçkası kamp mı buluşma mı? fiziksel mi online mı?

Kuluçka katılımcılarını fiziksel olarak bir araya getiren bir program değil. Katılmanız için seyahat etmeniz, yer değiştirmeniz veya bir süre başka bir yerde bulunmanız gerekmiyor. Katılımcı olursanız, birkaç ay boyunca online eğitimlerde bulunmanız, mentorlarla görüşmeler yapmanız, çalışmanızı olgunlaştırmak için zaman ayırmanız gerekecek. Bu da, kuluçka boyunca ekibinizle birlikte amacınıza çok iyi odaklanmanızı sağlayacak hazırlanma-geliştirme-gerçekleştirme aşamalarından adım adım geçmeniz anlamına geliyor. topluluk kuluçkası size günübirlik, kısa süreli ya da geçici fırsatlardan fazlasını sunacak. Programı kampa benzetmemizin sebebi de bu.

ne zaman başlıyor, ne kadar sürecek? her aşamaya katılmak zorunlu mu?

topluluk kuluçkası Şubat-Temmuz 2023 arasında hayata geçiyor. Başvuru değerlendirmeleri Ocak ayında tamamlanıyor. Şubat ve Mart aylarında online eğitimler gerçekleşiyor. Tüm eğitimlerde başvuru yaptığınız ekiple birlikte yer almanız gerekiyor. Mart-Haziran arasında mentorlarla görüşebilirsiniz. Bu arada Mayıstan itibaren çalışmalarınızın yol planları ortaya çıkmış olacak. Bu planlarla ilgili diğer ekiplerden ve uzmanlardan geribildirim alabilirsiniz. Haziranda Sivil Düşün desteğinden doğrudan faydalanacak ilk üç ekip belirleniyor. İlk üçe giremeyen ekipler de yine Haziranda çalışmalarını son haline getirip Sivil Düşün genel desteklerine başvurabiliyor.

topluluk kuluçkasına katılan ekiplerin tüm aşamalarda bulunması bekleniyor.

neden katılalım? bizden ne bekleniyor ve biz ne beklemeliyiz?

topluluk kuluçkasına katılarak üç şey yapabilirsiniz:

  1. Ortak sorunlar için birlikte kafa yorduğunuz bir grup ya da ekibiniz vardır. Kuluçkaya gelirseniz, bu ekibi daha üretken ve dayanıklı hale getirebilir, yaşayan bir topluluğa dönüştürebilirsiniz.
  2. Bir topluluğunuz vardır ama onu canlandırmak, harekete geçirmek için imkanınız, gücünüz yoktur. Kuluçkaya gelirseniz, imkansızlıkları mümkün kılar, ekip olarak gelişir ve ilerlersiniz.
  3. Sıfırdan bir topluluk kurmayacağım ya da bir topluluğu güçlendirmeyeceğim ama başkalarına bir topluluk perspektifi vermek istiyorsunuzdur. Topluluklar daha kararlı, hedefine yürüyen, istikrarla iş yapan, kendini değişime adapte edebilen şekilde nasıl varolur ve çalışır; kuluçkada öğrenip deneyimlediklerinizi yenilikçi ve yaratıcı yollarla başka oluşumlara, dolayısıyla insanlara aktarabilirsiniz.

Bu oluşum bir dernek olabilir; bir vakıf, sivil inisiyatif, ağ veya platform olabilir; üniversitelerin hak odaklı çalışma yürüten bir sivil toplum birimi veya merkezi, bir federasyon-konfederasyon olabilir. Kar amacı gütmeyen bir kooperatif veya işletme, belki sendika, meslek örgütü, baro, kent konseyi ya da şu anda aklımıza gelmeyen başka bir sivil toplum örgütü modeli olabilir.

Amacınız hangisi olursa olsun, topluluk kuluçkasında, ihtiyacınız olan bakış açısına, bilgiye, yol, yöntem ve becerilere, donanıma, kapasiteye, gerçekleştirme gücüne, önceliklere, imkanlara kavuşursunuz. Ayni katkı ve uzman desteğini içeren Sivil Düşün desteğinden yararlanma şansı da cabası.

başvururken illaki bir fikriniz mi olmalı?

Ortak amaç dersek daha doğru olur. topluluk kuluçkası boyunca daha dayanıklı, üretken, esnek, kalıcı topluluklar oluşturmak ve bunları var etmekle ilgili donanım kazanacaksınız. Ancak hepsi bu değil; kuluçka size bu donanımı kullanıp geliştirmek için uygulama alanı da veriyor. İşte bu uygulama alanı, ekibinizin ortak amacını hayata geçirmeniz için var. Amacınızı hayata geçirirken ayni katkı ve uzmanlık desteğini içeren Sivil Düşün desteğinden yararlanma imkanınız da olacak.

Yeni bir topluluk mu oluşturmak istiyorsunuz? Halihazırda mevcut olan bir topluluğu mu güçlendireceksiniz? Bir sivil toplum örgütüne topluluk oluşturmaya dair bakış açısı mı kazandıracaksınız? Başvuru yaparken bu amaçlardan biri ya da birkaçını benimsediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Böylece kuluçka boyunca başvuru formunda belirttiğiniz amaca odaklı şekilde ilerleyeceğinizi de taahhüt etmiş olacaksınız.

katılmak için ekip olmak zorunlu mu? nasıl ekipler başvurabilir? tüm ekip tüm programa katılmak zorunda mı?

Evet, kuluçkaya mutlaka bir ekip olarak başvuru iletmeniz gerekiyor. Bu ekip, aile üyelerinizden, komşularınızdan, arkadaşlarınızdan, bir etkinlikte ya da dijital ortamda tanıştığınız insanlardan, mahalledeki tanıdıklardan ya da halihazırda birlikte iş yaptığınız kişilerden oluşabilir. Bizim için önemli olan, ekibinizdekilerin kendini topluluk öncüsü olarak görmesi.

Peki topluluk öncüsü kimdir?

Dünyanın ortak meselelerine, hepimizi ilgilendiren sorunlara karşı duyarlı mısınız? Bu duyarlılığı bir adım ileriye taşıyarak hayatta somut bir karşılığa dönüştürme hevesiniz var mı?

Yaşadığınız yerde ya da çevrenizde bir şeyleri değiştirmek için adım atmayı, bir hareket başlatmayı, bir sesi büyütmeyi anlamlı buluyor musunuz? Bütün bunları başkalarıyla güç birliği içinde yapmayı hayal ettiniz mi?

Kurumları değil insanları güçlendirmeyi önemseyen bir topluluk bakış açısına mı sahipsiniz? Ya da bu bakışı edinerek ufkunuzu, kendinizi, ekibinizi geliştirmekle ilgilenir misiniz?

Birlikte çalışmak, üretmek, iyileştirmek ya da dönüştürmek ister misiniz?

Cevaplarınız evetse, siz de bir topluluk öncüsüsünüz. Çevrenizde böyle insanlar yok mu? Onlarla bir araya gelmeyi ve birlikte yapabileceklerinizi hiç düşündünüz mü?

nasıl başvuralım, başvururken nelere dikkat edelim?

Başvurmak için dünyalar.sivildusun.net’e gidin, topluluk kuluçkası başlığı altındaki formu bulun. Formun içinde, sizlerin motivasyonlarını değerlendirmek için bazı sorular var. Bunları ekibinizle birlikte eksiksiz yanıtlayın. Formun sonunda, video yüklemenizi sağlayan bir alan mevcut. Başvurunuzu geçerli saymamız için bu alana en fazla beş dakikalık bir video mesaj / hikaye eklemeniz gerekiyor. Videonuzun teknik olarak nasıl çekildiği, görüntü kalitesi ya da ne kadar yaratıcı olduğuyla ilgilenmiyoruz. Bizim için önemli olan, videonuzun mutlaka formun ilgili bölümünde sorulan sorulara yanıt vermesi ve tüm ekip üyelerimizin videoda bir şekilde rol alması. Formu doldurmaya başladığınızda bitirmek zorunda değilsiniz. Doldurduğunuz noktada, formu kaydet butonuna basıp istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Formu göndermeniz için son tarih 4 Ocak 2023 saat 18.00.

başvururken neden video mesaj göndermemiz gerekiyor? bunu nasıl yapmalı?

Derdimizi anlatırken ya söyleyeceğiz ya yazacağız. Herkesin yazmakla arası o kadar iyi olmayabilir, bazıları konuşurken kendilerini daha iyi ifade ettiğini düşünür. Başvuru formunun bir kısmı yazılı şekilde cevap vereceğiniz sorulardan oluşuyor. Bazı sorularda ise ne yapmak, neye ulaşmak istediğinizi bir sohbet anında nasıl anlatırdınız; bunu duymak istiyoruz. Nerede duymak istiyoruz? Başvuru formunun içine yükleyeceğiniz video mesaj/ hikayenin içinde. Bu videoda yanıtlamanızı istediğimiz dört soru var:

  1. Topluluk deyince aklınıza ilk ne geliyor? Topluluk sizin için ne demek? (Burada bir duygudan, mekandan, objeden bahsedebilir ya da bir hikaye üzerinden cevap verebilirsiniz.
  2. Topluluk oluşturmaya dair size heyecanlandıran, size motivasyon veren şey nedir?
  3. Topluluk olarak nelerle uğraşmak, neyi çözmek, keşfetmek, üretmek ve/veya geliştirmek istiyorsunuz?
  4. topluluk kuluçkasının ardından, şu anda yapamadığınız neyi yapabilmeyi umuyorsunuz?

Video içeriğinizi oluştururken üç kuralı uymanızı bekliyoruz:

  1. Videonuzda yukarıdaki dört sorunun cevabı mutlaka olmalı.
  2. Videonuzda tüm ekip üyeleri bir şekilde rol almalı. İster yan yana gelip ortak bir içerik oluşturun, ister görüntülü görüşme yaparken kayıt alın, isterseniz de her ekip üyesinin ayrı ayrı çektiği videoları birleştirin. Nasıl bir yöntem belirleyeceğiniz size kalmış.
  3. Videonuz beş dakikadan daha uzun olamaz. Başvuru formunuza herhangi bir video yüklemediğinizde ya da beş dakikayı aşan bir video yüklediğinizde, başvurunuzu teknik olarak geçersiz saymak durumundayız.

Videonuzun teknik olarak nasıl çekildiği, görüntü kalitesi ya da kurgusu ile ilgilenmiyoruz. İçeriğinizi istediğiniz gibi oluşturmakta özgürsünüz ancak sizden asıl beklentimiz, yaratıcı bir film çekmeniz ya da büyük yapımlar üretmeniz değil. Bu yukarıdaki dört soruyu ekip üyelerinizle birlikte cevapladığınızdan eminseniz, bu iş tamamdır.

neden ve nasıl eğitim alacağız?

Ekibinizle birlikte katılımcı olduğunuzda öncelikle online eğitimlerde yer alacaksınız. Eğitimler Şubat 2023 boyunca gerçekleşecek ve sizi topluluk oluşturmanın temel dinamikleriyle tanıştıracak. Eğitimlerin tamamına, başvurucu ekipteki herkesin katılması gerekiyor. 

kim bu mentorlar? onlarla neden ve nasıl görüşmemiz gerekiyor?

Mentorlar, toplulukları merkeze alan işlerde geçmiş deneyimi olan uzmanlar ve kuluçka boyunca ekibinize yol arkadaşlığı yapmak için Sivil Düşünle birlikte bir ön hazırlık yaptılar. Mart-Mayıs 2023 arasında tüm katılımcı ekipler, mentorlarıyla en az beş buçuk günlük birebir görüşme ve çalışmalar yürütecek. Onların kılavuzluğunda topluluk oluşturmayı iyice içselleşirebilir; ekip olarak kendi gücünüzü, potansiyelinizi ve ihtiyaçlarınızı keşfedebilirsiniz. Ekibinizin ortak hikayesini oluştururken, kuluçkanın gücüyle ortak amacınıza nasıl ulaşacağınızı planlarken mentorunuzdan destek alabilirsiniz. Mentorlar size, Sivil Düşün desteğinden yararlanmak için yapacağınız başvuru hazırlığında da kılavuzluk edecek.

katılan herkes sivil düşün desteği alabilecek mi?

Eğitimler ve mentor görüşmelerinin ardından, ekip olarak elinizde sizi amacınıza ulaştıracak bir yol planı olacak. Yol planlarınızı önce diğer ekiplerle paylaşarak fikir alışverişinde bulunacak, sonra uzmanlara sunacaksınız. Uzmanlar değerlendirme yaparak üç ekip belirleyecek. Bu üç ekip amacını gerçek yapmak için Sivil Düşün desteğinden doğrudan faydalanma hakkı kazanacak. İlk üçe giremeyen ekipler çalışmalarını geliştirerek Haziran 2023 boyunca Sivil Düşün’e 5 bin Euro değerinde ayni katkı ve yanı sıra uzman desteği için başvuru iletebilecek. Bu başvurular doğrudan onay almayacak, Sivil Düşün’ün genel destek kriterlerine göre değerlendirmeden geçecek.

katılırsak sivil düşün desteklerinden faydalanma kotamız dolar mı?

Diyelim ki topluluk kuluçkasının sonunda değerlendirmeyi geçen ilk üç ekipten biri oldunuz ve Sivil Düşün desteğinden yararlanma hakkı kazandınız. Ya da ilk üçe kalamadınız ama yine kuluçka kapsamında öncelikli olarak destek başvurusunda bulundunuz; bütün bunlar, 10 bin Euroluk destek kotanızın dışında değerlendirilecek. Yani, kuluçka kapsamında yararlanacağınız Sivil Düşün desteği, 10 bin Euroluk genel destekten yararlanma kotanızı etkilemeyecek.

Sivil Düşün ile ilk kez tanışan bir ekipseniz, programdan sonra, kuluçka kapsamında aldığınız destek dışında 10 bin Euroya kadar destek için de başvurma hakkınız saklı kalacak.

destek başvurularında hangi prensipler geçerli olacak?

Sivil Düşün ilkeleri ile Avrupa Birliği değerleri.

Sivil Düşün ilkelerini içeren rehberleri incelemek için tıklayın.
AB değerlerini incelemek için tıklayın.

Sivil Düşün’ün topluluk bakış açısı nedir?

Topluluk deyince bizim gözümüzün önüne gelen resimde, herkesin birbirini güçlendirdiği; kendi içinde yetkileri dağıtabilen, ortak karar alabilen, eşitlerin var olduğu bir birliktelik var. Bu birliktelik insanların bir araya gelip ilişki kurmasıyla başlıyor. Buna sebep bazen ortak bir ihtiyacı karşılamak, bazen bir sorunu çözmek ya da bir fırsattan yararlanmak, bazen de değerli bir şey yaratmak veya hayatı daha iyi hale getirmek olabiliyor.

Bizim topluluk resmimizin merkezinde insanlar duruyor. Kuruluşlar, belli bir misyona ulaşmak için çalışırlar, misyon tamamlandığında kendilerine duyulan ihtiyaç ortadan kalkar. Oysa topluluklar, kendilerini insanların değişen ihtiyaçlarına göre konumlandırabildikleri sürece yola devam ederler.

kuluçka sonunda ortaya çıkacak yol planlarında ne olacak?

Ekibinizi üretken bir topluluğa nasıl evrilteceksiniz, mevcutta bir topluluksanız nasıl daha güçlü olacaksınız, kuluçkada kazandığınız topluluk bakış açısını başka bir örgüte nasıl aktaracaksınız? Kuluçkaya bu üç amaçtan birini veya daha fazlasını benimseyerek başvuru yapıyorsunuz.

Kuluçka boyunca sizi bu amaçlara ulaştıracak donanımları kazanacaksınız. Programın son aşamasında amacınızı hayata geçirecek her türlü koordinasyon ve stratejiyi yol planlarınıza işleyeceksiniz. Bu çalışmayı yaparken diğer ekiplerden, uzmanlardan ve mentorlarınızdan destek alacaksınız.

kuluçka sonunda faydalanabileceğimiz Sivil Düşün desteği neleri kapsıyor?

Sivil Düşün desteği ile kuluçkaya başvururken ekibinizin belirlediği amaca ulaşmanızı, bu amacı hayata geçirmenizi sağlayacak ihtiyaçları karşılayabileceksiniz. Bu destek, 5 bin Euroluk ayni destek yanı sıra uzman desteğini içeriyor. Desteği nasıl kullanabileceğinize dair detaylı bilgi için Sivil Düşün’ün genel destek başvuru rehberini inceleyebilirsiniz.


https://www.sivildusun.net/destek-al/destekler/rehberler/