Sivil Düşün Dünyalar Sayfası Logosu

neler oldu?

fikirleri
paylaştık

dünyalar’ın ikinci durağında, iki gün boyunca dijital masaların etrafına oturduk.

27-28 Temmuz 2022’de, Batı Akdeniz, Çukurova, Doğu-Güneydoğu Anadolu ve Kuzey Ege özelinde, 250’ye yakın katılımcıyla özel odalara kapanıp birbirimize sorular sorduk:

İklim kriziyle mücadelede kendimizi geliştirmek için hangi bilgi ve becerileri, nası edinmeli? Hem sayıca hem nitelikte nasıl güçlenmeli? Sesimizi duyurmak için hangi mesajları, hangi araçlarla yaymalı? Krizin sonuçlarını etkilemek için kimlere, hangi yollarla nasıl ulaşmalı? 

Katılanlar masalardan ellerinde sihirli değneklerle ayrılmadı. Ama pek çoğu hangi soruları kimlerle birlikte, nerede, nasıl soracaklarını artık bildiğini söylüyor.

“en küçük topluluğun aileden, komşulardan; eş, dost, tanıdıktan oluşabileceği hiç aklıma gelmemişti.”

“topluluklar gerçek ihtiyaçlar için bir araya gelince kalıcı da oluyor. iklim krizi gerçek, etkileri gerçek. onunla nasıl baş edeceğimizi planlamak, işte bu gerçek ihtiyaç.”

“bir şeyler yapmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyordum. burada zihnim açıldı, etklendim konuşmalardan. şimdi yolu nasıl yürüyeceğime dair bir fikrim var.”

“hepimiz biriciğiz, özeliz. her bölgenin özellikleri, dinamikleri birbirinden farklı. topluluk olunca da, hepimizin katkısı farklı olacak. bu yüzden görev dağılımı önemli. imeceyle bu iş ilerler.”