hayaller vs. hayatlar
- 6 Eylül Çarşamba
- 16.00-18.00
- Zoom
Dijital mecralar popülizme nasıl yurt oluyor? Bir yandan doğrudan demokrasi aracı olarak yüceltilen bir yandan gerçeklik algımızı bozduğu için lanetlenen sosyal medya, bizi ve hayatlarımızı nasıl etkiledi? Sosyal medyanın ağ temelli yapısı, nasıl toplulukların oluşmasına alan açtı? Dijital topluluklar popüler olanı belirleme gücü kazanabilir mi?
konuşmacılar
Beyza Çalıkoğlu
Teyit
Beyza Çalıkoğlu
Teyit
Ağ ve topluluk oluşturma, topluluk kolaylaştırıcılığı, farklı topluluklara yönelik topluluk stratejileri geliştirme alanlarında uzmanlık sahibi. Etkinlik organizasyonu, hikaye anlatıcılığı ve içerik geliştirme üzerine de çalışıyor. Çocuklara dair sosyal girişimlerin yanı sıra gençlere yönelik sosyal inisiyatiflerin izleme ve değerlendirilme süreçlerinde gönüllü katkılar verdi. ATÖLYE’de yaratıcı topluluklarla, Factory’de etki odaklı topluluklarla, Teyit’te ise medya odağındaki topluluklarla çalışma fırsatı yakaladı. Pürmerak Kulübü öğrenme topluluğuna yönelik topluluk stratejileri, iletişimi ve etkileşimi üzerine emek veriyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu.
Emine Uçak Erdoğan
İnsan Hakları Savunucusu
Emine Uçak Erdoğan
İnsan Hakları Savunucusu
Gazeteciliğin yanı sıra insan hakları ve demokratikleşme alanlarında farklı platform, inisiyatif ve sivil toplum örgütlerinde çalışmalar yürüttü. Mazlumder, Buluşan Kadınlar Platformu, Birbirimize Sahip Çıkıyoruz, Yurttaşlık Derneği, YADA Vakfı, Sivil Sayfalar, Kürt Çalışmaları Merkezi, Kadın Arabulucular Ağı bunlardan birkaçı… Göç, eşitsizlikler, ayrımcılık, sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet alanında araştırmalarda yer alan Emine’nin yayınlanmış dört kitabı mevcut. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Yüksek öğrenimini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kültürel İncelemeler alanında tamamladı.
Kerem Çiftçioğlu
Hafıza Merkezi
Kerem Çiftçioğlu
Hafıza Merkezi
2014'te katıldığı Hafıza Merkezi’nde iletişim direktörü olarak görev alıyor. İletişimin tutum ve davranış değişikliği yaratma potansiyelini insan hakları alanı üzerinden düşünüp araştırmaya çalışıyor. İlgi ve çalışma alanları arasında umut temelli iletişim, hikaye anlatıcılığı, disiplinlerarası ve yaratıcı işbirlikleri var. Lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilgiler, yüksek lisans derecesini ise Essex Üniversitesinin İnsan Hakları Teori ve Pratiği Programından aldı. Helsinki Yurttaşlar Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, Europa Nostra Türkiye ofisi, Asker Hakları İnisiyatifi gibi çeşitli kar amacı gütmeyen kurumlarda gönüllü ve profesyonel çalışmalarda görev aldı.
sunucular
Fulden Ergen
Fulden, kendini bildi bileli siyaseti ve uluslararası politikayı anlamaya ilgi duyuyordu. Bu yüzden ODTÜ’de Uluslararası İlişkiler okudu. Lisans hayatı boyunca sosyal bilimlerin başka alanlarına da merak saldı, bu merakı gidermek için Mantık ve Bilim Felsefesi yan dal programını tamamladı. Siyaset bilimine dair birikimini genişletmek ve farklı bir bakış açısı kazanabilmek adına, Erasmus programı kapsamında Almanya’nın Marburg kentindeki Marburg Philipps Üniversitesi’nde bir dönem siyaset bilimi eğitimi gördü.
Yürüttüğü gönüllülük ve savunuculuk çalışmalarının ardından, sivil alana adımını attı. Denge ve denetleme sisteminin sağlanması için bir araya gelen sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı’nda Dijital İletişim Koordinatörü olarak çalıştı. Dijital iletişim alanındaki deneyimini geliştirmek ve bu alanda uzmanlaşmak üzere, 2016’da İsveç’e gitti. Uppsala Üniversitesi’ndeki Dijital Medya ve Toplum yüksek lisans programını 2018’de tamamladı.
2018'den 2022'ye dek, öğretmenlerin kişisel ve mesleki güçlenmesi yolculuğuna öğretmenler adına değil öğretmenlerle birlikte eşlik eden Öğretmen Ağı'nda İletişim Koordinatörü olarak çalıştı. 2020'den itibaren AB Sivil Düşün Programı'nda bağımsız değerlendirici olarak görev almanın yanı sıra, yine Sivil Düşün Programı aracılığıyla sivil alandan çeşitli aktörlere iletişim, proje ve kapasite geliştirme alanlarında uzmanlık desteği sunuyor.
Fulden aynı zamanda popüler kültür ile temas eden çeşitli çalışmalar üretiyor. #ÜzerineBirŞeyler isimli bir podcastin, Neslihan Uras ile birlikte ortak yapımcılığını üstleniyor. İki haftada bir yayınlanan podcast serisinde, hayatın her alanı üzerine, kadın ve lgbti+ bakışıyla bir şeyler söylüyor. Mizahın hafızasını tutmak üzere kaleme aldığı "nerden çıktı?" başlıklı araştırma yazı dizisi hazırlıyor. Yazılar şimdiye dek nerden çıktı? Medium hesabında ve fiktirakip.co Kültür sekmesinde yayınlandı. Bunun yanı sıra, kuir feminist bir medya kolektifi olan velvele.net internet sitesinde, editör olarak görev yapıyor.
Tuğkan Gündoğdu
Türkiye genelinde aktif yurttaşları ve sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Avrupa Birliği Sivil Düşün Programında program sorumlusu olarak çalışıyor. 10 yıla yakındır sivil toplumda yer alan Tuğkan, 2019'dan bu yana ILGA-Europe'un Türkiye Danışmanı olarak görev alıyor ve hem AB hem de BM düzeyinde savunuculuk ve lobi faaliyetleri yürütüyor. Gönüllü olarak Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesinde aktif sorumluluklar üstleniyor.
Lisans eğitimini Karşılaştırmalı Edebiyat, yüksek lisans eğitimini ise Sosyal Projeler ve STK Yönetimi alanlarında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı.