adaletin bu mu dünya?
Tüm dünyanın meselesi olan iklim krizi ve krizin kuraklık, gıda güvenliği gibi önemli sonuçları kimleri, neden daha fazla etkiliyor? Bu durum, kimler aleyhine nasıl hak kayıplarına yol açıyor, nasıl bir adalet açığı yaratıyor? Topluluklar bu durumu nasıl okuyor, krizle mücadelede kendilerini nasıl konumlandırıyor? İklim adaletini sağlamada, çalışma ve yaşama biçimlerimizi krize uyumlu hale getirmede topluluklar bize nasıl yön verebilir?
- 9 Ağustos Çarşamba
- 16.00-18.00
- Zoom
konuşmacılar
Gaye Tuğrulöz
Sosyal İklim Derneği
Gaye Tuğrulöz
Sosyal İklim Derneği
2021’den bu yana Sosyal İklim Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alıyor. Dernek çocuk ve gençlik hakları, iklim kriziyle mücadele ve katılımcılık, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yerelleştirilmesi alanlarında çalışmalar yürütüyor. Derneğin öncülüğünde Sivil Düşün desteğiyle kurulan Kıyı Ege İklim Ağının kurucusu yanı sıra Yerel Savunuculuk ve Politikalar Koordinatörü. Sosyal İklim Derneği ve partnerlerinin öncülüğünde gençlerin taleplerini topluma ve karar alıcılara duyurmak amacıyla sekiz şehirde yürütülen Gençliğin Yüzleri hareketinin program sözcülüğünü yapıyor.
2007’de İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çocuk çalışmalarında yer alarak başlayan sivil toplum hayatına, birçok Kent Konseyi Gençlik Meclisinde görev alarak devam etti. 2013’te katıldığı Ulusal Gençlik Parlamentosunda 2017 yılında Ulusal Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi ve iki dönem bu görevi yürüttü. Bu süreçte birçok ulusal ve uluslararası gençlik çalışmalarına katıldı. 2020’de girişimcilik kültürünü ve iyilik için girişimciliği gençler arasında yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Girişimcilik Vakfına fellow olarak seçildi.
Marmara Üniversitesi, Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunu. Erasmus+ kapsamında Université Paris-Est Créteil (Doğu Paris Üniversitesi) bünyesinde Uluslararası Siyaset Bilimi eğitimi aldı.
Sevil Turan
Greenpeace Akdeniz
Sevil Turan
Greenpeace Akdeniz
İklim, doğa koruma ve nükleer karşıtı aktivist. Greenpeace Akdeniz'de program direktörü. 2009’dan bu yana yeşil hareket içinde aktif oldu. Yeşil Düşünce Derneği, Yeşil Avrupa Vakfı, Avrupa Genç Yeşiller Federasyonu gibi kurumlarda gönüllü ve profesyonel roller üstlendi. 2012-2016 arasında Yeşiller Partisi Türkiye sözcüsü olarak görev yaptı. Özellikle enerji demokrasisi, iklim değişikliği, ifade özgürlüğü, alternatif medya, cinsiyet eşitliği, katılımcı demokrasi uygulamaları ve nükleere karşı mücadele gibi konularda çalışmalar yürüttü. İklim değişikliği, yeşil şehirler ve yenilenebilir enerji modelleri konularında çeşitli projelerin geliştirilmesine katkı sağldı.
Utku Güven
Esmiyor Podcast
Utku Güven
Esmiyor Podcast
2020’den bu yana iklim krizi ve sürdürülebilirlik hakkında 360 derecelik bir açıyla yayın yapan Esmiyor’un kurucu ortaklarından. Esmiyor, yeni medya ve podcasti kullanarak iklim krizine dair farkındalık yaratmayı amaçlayan bir medya kuruluşu ve aynı zamanda sürdürülebilirlikle ilgili projeler geliştirip üreten bir tasarım ve içerik stüdyosu. Esmiyor; 2021’de en ilham veren sosyal medya platformu, 2022’de Türkiye’nin en iyi erken aşama sosyal girişimi ve 2023’de de sosyal sorumluluk alanında en güçlü podcasti seçildi.
Utku, İstanbul Bilgi Üniversitesinde hukuk ve ekonomi eğitimi aldı. Uzun yıllar yerel ve uluslararası kuruluşlarda insan hakları alanında çalıştı. Web3 teknolojileriyle etki ve yaratıcı endüstrileri harmanlayan Merkezsiz platformunun da kurucularından.
sunucular
Fulden Ergen
Sivil alandan çeşitli aktörlere iletişim, proje ve kapasite geliştirme alanlarında uzmanlık desteği sunuyor. Denge ve Denetleme Ağı’nda dijital iletişim koordinatörlüğü, Öğretmen Ağı'nda iletişim koordinatörü olarak çalıştı. #ÜzerineBirŞeyler isimli podcast serisinde, Neslihan Uras ile birlikte hayatın her alanı üzerine, kadın ve lgbti+ bakışıyla bir şeyler söylüyor. Kuir feminist bir medya kolektifi olan velvele.net internet sitesinde editörlük yapıyor. ODTÜ’de Uluslararası İlişkiler okumamın ardından Uppsala Üniversitesinde Dijital Medya ve Toplum Bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı.
Tuğkan Gündoğdu
Türkiye genelinde aktif yurttaşları ve sivil toplum kuruluşlarını destekleyen Avrupa Birliği Sivil Düşün Programında program sorumlusu olarak çalışıyor. 10 yıla yakındır sivil toplumda yer alan Tuğkan, 2019'dan bu yana ILGA-Europe'un Türkiye Danışmanı olarak görev alıyor ve hem AB hem de BM düzeyinde savunuculuk ve lobi faaliyetleri yürütüyor. Gönüllü olarak Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) ile Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesinde aktif sorumluluklar üstleniyor.
Lisans eğitimini Karşılaştırmalı Edebiyat, yüksek lisans eğitimini ise Sosyal Projeler ve STK Yönetimi alanlarında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı.